1

По яких принципах формується курс валют у банках України

15 Травня 2021

курс валют в банках

Сьогодні курс валют у банках України – актуальний для багатьох громадян нашої країни, оскільки від цього показника прямо залежить рівень цін на товари й послуги, він є індикатором економічної стабільності, а так само він сигналізує про розміщення сил у фінансовій і політичній сфері. Але особливий ажіотаж навколо іноземної валюти з’являється, коли цифри в обмінниках починають стрімко мінятися, оскільки всі хочуть розуміти, чого чекати від національної валюти, і як довідатися, чи варто хвилюватися за свої заощадження.

Давайте розбиратися: які фактори впливають на курс валют у банках країни, і як вгадати зміни долара, євро, крон, франків і грошей інших держав.

Коли НБУ “відпустило” курс валют у банках

У червні 2015 року НБУ змінило правила для банків. Якщо раніше курс валют по банках був фіксованим і орієнтувався на ставку, озвучену Національним Банком України. Тепер цей показник відпущений “у вільне плавання” і залежить від результату торгів на міжбанку.

Більше того, банки курс валют можуть змінювати протягом дня кілька разів залежно від ситуації, що відбувається в конкретному регіоні. Головне, щоб всі зміни зафіксували в письмовому виді – підготували наказ або інформаційне зведення, у якій зафіксовано точний час зміни курсу іноземних валют стосовно гривні.

Тепер курс валют у банках став більш гнучким. І в цьому він став більше нагадувати “чорний ринок”, що існує за своїми законами.

Ще одна риса, що поєднує “чорний ринок” і банки – відсутність пенсійного збору. Він становив 2%.

Які фактори впливають на курс валют у банках

Крім результату торгів на міжбанку є ще ряд показників, що роблять безпосередній вплив на співвідношення у валютних парах. У їхньому числі:

курс валют в банках України

  • довіра українців до національної валюти: причому мова не про те, що громадяни прославляють гривню, а про те, чи готові вони віднести свої заощадження в банк – відкрити депозитний рахунок, наприклад. Деякі аналітики відносять до цієї групи й відкриття кредитів. Але це, скоріше, свідчить про збідніння населення. Адже логіка проста: якщо є велика сума грошей, накопичена за рахунок зарплати та інших фінансових надходжень, тоді звертатися по допомогу в банк не має ніякого змісту;
  • інфляція: коли гривня слабшає, то курс у банках явно не на користь рядових українців. Допустимо, що курс долара в Києві був 27, 86, а потім підскочив до 30. Це значить, що за 100 доларів замість 2786 грн., прийдеться витратити 3000. Інфляція веде й до стрімкого підвищення цін на продукти харчування, одяг, товари першої необхідності, послуги різних сервісів;
  • купівельна спроможність українців: чим більше українці купують їжі, товарів, тим більше грошей надходить у скарбницю. А далі включається ланцюжок: поповнення скарбниці – розвиток економіки – зміцнення національної валюти. При зниженні купівельної спроможності “фінансове колесо” крутиться у зворотну сторону. І замість – стабільності – сюрпризи з курсом валют у банках щодня;
  • політична обстановка в країні: можна міркувати годинами та доводити, що фінансова сфера ніяк не залежить від політичної обстановки в країні. Проте, вже котрий рік ми спостерігаємо за спростуванням цієї гіпотези. З недавніх подій кращим підтвердженням стало введення воєнного стану в десяти областях України. Після оголошення цієї новини біля банків і обмінних пунктів почався справжній ажіотаж – усі хотіли масово скуповувати іноземну валюту, щоб мати “підстрахування” про всякий випадок. Ситуація стабілізувалася через два або три дні.

Чи можна контролювати перераховані фактори? Однозначно, що ні. Але зате ми можемо відстежити зміни ситуації у фінансовій, політичній або економічній сфері та заздалегідь (морально або матеріально) підготуватися до можливих змін.

Простежити за динамікою поводження валюти на ринку, у тому числі й за курсом рубля в обмінниках Києва можна на нашім сайті.

Види та режими курсу валют

Щоб зрозуміти, як змінюється курс валют у банках України, потрібно врахувати, що є і кілька видів формування цього показника:

Курс валют в банках українських

  • офіційний;
  • ринковий;
  • біржовий;
  • курс покупця та продавця.

А також виділяють два основних режими валютного курсу:

  • фіксований;
  • плаваючий.

Перший регулюється державою та встановлюється на якийсь певний строк. Другий – формується залежно від ринкових умов, а уряд та НБУ не втручаються в його утворення.

На жаль, сьогодні гривня є досить слабкою грошовою одиницею, що дуже чутлива до наявності валюти на вітчизняному ринку. Існує закономірність: коли в Україні відбувається регулярне надходження валюти, то ситуація спокійна і курс стабільний (може відбуватися навіть падіння долара і євро). А якщо умовних одиниць не вистачає, то відразу починається паніка та стрибки росту.

Джерела попиту та пропозиції валюти в Україні

З огляду на причини, банківський курс валют формується двома суб’єктами: тими, хто хоче купити долари або євро та тими, хто їх може продати (у кого вони є). Тут стає зрозуміло, що курс долара в Києві залежить від попиту та пропозиції.

Сьогодні в Україні є безліч бажаючих придбати долари і євро, це:

курс валют банки Київ

  1. Численні імпортери (на нашім ринку більшість товарів імпортні, починаючи від іграшок, закінчуючи природним газом).
  2. Населення, що бажає зберегти свої заощадження, переводять національну валюту в долари.
  3. Державні та комерційні банки, які мають потребу у валюті, щоб погасити свої зобов’язання.
  4. Спекулянти, що скуповують валюту, щоб перепродати її по більш високій ціні.

А от, що стосується припливу валютних коштів, те тут все достатньо сумно, тому що існує всього два види вливань:

  • недостатній експорт товарів;
  • допомога та кредити міжнародного співтовариства.

Як ми бачимо з вище перерахованих фактів, в Україні існує дисбаланс між експортом і імпортом, у якому попит істотно перевищує пропозицію. А кожний власник валютних коштів розуміє, що карти в його руках, намагається все більше заробити, установлюючи щораз більш високу ціну на свій товар. А інші учасники ринку, розуміючи свою безвихідність, погоджуються на висунуті пропозиції. Таким чином, з кожним днем курс валют в українських банках росте.

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що крім макроекономічних показників, на формування курсу впливає, насамперед, зростаючий попит на валюту. У покупців просто немає альтернативи, тому що промисловість ослаблена, золотовалютні резерви мінімальні, неякісне державне керування, а також високий рівень корупції створюють всі передумови для непереборної залежності від імпорту.

Пропозиції від Money24: обмін валюти оптом, зручний графік роботи

валютний курс в банках України

Якщо ви легко піддаєтеся впливу панічних настроїв у суспільстві, а також думаєте, що з ростом курсу валют “все пропало” і треба готуватися до порожніх полиць у магазинах, ви впевнені, що ваша фінансова подушка безпеки недостатньо міцна, приходьте в обмінні пункти Money24 у Києві.

Ми пропонуємо купувати та продавати іноземну валюту по фіксованій ставці. Для цього вам потрібно:

  • залишити заявку на сайті;
  • зафіксувати вартість іноземної валюти;
  • прийти в обмінний пункт і забрати гроші.

Вигідний обмін валют в Києві можна зробити в нашому обмінному сервісі Money 24.

Ми працюємо з 10:00 до 20:00. Але рекомендуємо уточнювати час роботи, щоб зробити фінансову транзакцію невідкладно.

Схожі публікації
Комерційний курс валют
Комерційний курс валют
15 Травня 2021

Сьогодні складно знайти в Україні людини, яку би не хвилював комерційний курс валют. У більшості випадків люди, проходячи повз банк або обмінки, ...

Курс валют в обмінниках Києва
Курс валют в обмінниках Києва
15 Травня 2021

Сьогодні українці продовжують пильно стежити за курсом валют в обмінниках. Особливо це турбує тих, хто хоче зберегти свої накопичення та помножити ...

Як формується курс валют на чорному ринку
Як формується курс валют на чорному ринку
15 Травня 2021

Не офіційний фінансовий ринок – це стихійний ринок, що виникає тоді, коли державний не може забезпечити потреб населення в наявній валюті. Фінансові ...

Курс долара в банках України
Курс долара в банках України
15 Травня 2021

Багатьох жителів столиці України та гостей міста цікавить курс долара в банках Києва. Люди хочуть розуміти, коли вигідно проводити валютні ...